Om EUTOPIA

EUTOPIA – fra græsk: Et smukt, et dejligt sted

En drøm, en vision der driver

EUTOPIA blev født i lyset af Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad. Aarhus 2017 havde RETHINK som ledende tema for årets begivenheder, og EUTOPIA ønsker netop at gentænke og ikke mindst nytænke kulturen.

EUTOPIA – fra græsk: Et smukt, et dejligt sted.

Det er en drøm, en vision, der driver EUTOPIA. Drømmen om at skabe, over tid, et centrum for ny europæisk multikulturel folkekultur. Et sted, hvor der er plads til at nytænke og eksperimentere inden for teater, musik, cirkus, dans, performance og sport. Eksperimentere med kulturen som bærende kraft i fremtidens multietniske samfund. EUTOPIA er en drøm om at skabe et mødested mellem den lokale befolkning, besøgende og skabende kræfter fra alle hjørner af verden. En mental AGORA for nye multikulturelle eksperimenter med mennesket i centrum.

Vi ønsker at gentænke, at nytænke kulturen. Vi tror på kulturens absolutte nødvendighed for at skabe hele, tænkende mennesker. Vi tror på, at kulturen er for alle. Kulturen er kernen til samvær, udveksling, forståelse og fred. Den multietniske kultur kan blive vores redning. Et nyt, friskt vindpust. Banebrydende og fremadtænkende – Rethink! En vejviser. EUTOPIA er en drøm om at skabe et smukt sted – for alle.

EUTOPIAs vision og forståelse af kultur genspejles i tankerne bag Aarhus Kulturhovedstad 2017. Rebecca Matthews, direktør for Europæisk Kulturhovedstad 2017, siger:

“Kulturen har aldrig været vigtigere, end den er lige nu. Vi lever i en meget omskiftelig tid, som er præget af store forandringer og på mange måder en usikker tid. Tænk på Europa lige nu. Det er udfordrende tider – økonomisk, socialt og politisk. Jeg mener, at kultur og de internationale projekter og programmer, som fremmer international forståelse, er utroligt vigtige. De kan hjælpe os med at forankre og skabe kontakt til andre. Kultur er meget mere end bøger, malerier, monumenter og skuespil – kultur er, hvem vi er. Og kunsten at forstå hinanden. Kunsten – og det ér kunst – at tale roligt og respektfuldt til hinanden. Dét har aldrig været mere afgørende.

Kulturelle forbindelser af enhver art skaber en kolossalt stor positiv forskel i vores liv. Jeg har set det ske igen og igen. Tag to mennesker fra forskellige lande, religioner eller kulturer og sæt dem sammen i et rum – ansigt til ansigt – bed dem om at skabe noget sammen. De vil begynde at lede efter dét, der bringer dem sammen, deres lighedspunkter – ikke de områder, hvor de er uenige. Min pointe er, at kunst og kultur kan skabe en stemning, hvor samtalen føder muligheder, en atmosfære, som fostrer løsninger. Ved at stille de vigtige spørgsmål, ved at stimulere tolerance og åbenhed. Kulturen danner os, underholder og beriger os. Den giver folk mulighed for at engagere sig, for at forstå.”

Menneskene bag Eutopia

OM EUTOPIA STAGE

EUTOPIA overtog 1. februar 2016 scenen i Gellerup, Aarhus.
Det er vi meget glade for. At genåbne et lukket teater er en vigtig sejr. Vores ønske er derfor at gøre stedet til et rart sted at være, for alle. Kunstnere, brugere, besøgende. Derfor startede vi op med et workshopprojekt, der havde til formål, at forny og forskønne foyeren. Vi ville skabe et rum, der dels byder velkommen på en ny måde til alle de projekter, der foregår på selve scenen, dels bliver et rum i sig selv til mindre forestillinger, oplæsninger, koncerter og andet.

EUTOPIA er en drøm om at skabe et mødested mellem den lokale befolkning, besøgende og skabende kræfter fra alle hjørner af verden.

EUTOPIA STAGE blev et unikt mødested, smukt og fornøjelig sted for et kreativt arbejde.

 

Vores samarbejdspartnere:

AAK-02-hojre-70
DAN_RGB_FLAG_Left

“EUTOPIA er en drøm om at skabe et

smukt sted – for alle”

Brigitte Christensen – Kunstnerisk leder